Wat is een Soft 404 en hoe los je dit op?

Soft 404-fouten kunnen de SEO van je website aanzienlijk beïnvloeden. In deze blogpost bespreken we wat soft 404-fouten zijn, waarom ze een probleem vormen, en hoe je ze kunt identificeren en oplossen.

Wat is een Soft 404?

Een soft 404-fout treedt op wanneer een webserver een “200 OK” HTTP-reactiecode teruggeeft voor een pagina die niet bestaat, in plaats van de juiste “404 Not Found” foutcode. Dit kan verwarrend zijn voor zowel zoekmachines als gebruikers. In tegenstelling tot harde 404-fouten, waarbij de server correct aangeeft dat de pagina niet bestaat, lijken soft 404-fouten alsof de pagina succesvol geladen is, terwijl dat niet het geval is.

Waarom zijn Soft 404-fouten een probleem?

Soft 404-fouten kunnen aanzienlijke problemen veroorzaken voor de crawl-efficiëntie van zoekmachines. Zoekmachines hebben beperkte tijd en middelen om je website te crawlen. Wanneer ze stuiten op soft 404-fouten, besteden ze tijd aan het crawlen van niet-bestaande of irrelevante pagina’s in plaats van je waardevolle inhoud. Dit kan leiden tot lagere rangschikkingen in zoekresultaten. Bovendien kunnen soft 404-fouten verwarrend zijn voor gebruikers die verwachten een werkende pagina te vinden, wat kan resulteren in een slechte gebruikerservaring.

Soft 404-fouten identificeren

Google Search Console biedt een handige tool om soft 404-fouten te identificeren. Volg deze stappen om ze te vinden:

  1. Log in op Google Search Console.
  2. Ga naar het gedeelte ‘Crawl errors’.
  3. Controleer of er soft 404-fouten worden vermeld.

Hier is een overzicht van de stappen die je kunt nemen om soft 404-fouten te identificeren en op te lossen:

StapActieOmschrijving
1Inloggen op Google Search ConsoleToegang krijgen tot de tools en rapporten.
2Navigeren naar ‘Crawl errors’Soft 404-fouten vinden onder het crawl foutenrapport.
3Analyseren van URL’sControleren of de URL’s correct zijn en wat voor soort reactie ze geven.
4Correctie ImplementerenBeslissen welke oplossing het beste is voor de geïdentificeerde fouten.

Soft 404-fouten oplossen

Er zijn drie mogelijke oplossingen voor soft 404-fouten:

  1. Correcte Inhoud: Zorg ervoor dat de URL de juiste inhoud bevat en een 200-reactiecode teruggeeft. Als de pagina daadwerkelijk bestaat, moet de inhoud relevant zijn en volledig geladen worden.
  2. 301 Redirect: Redirect de URL naar een nauwkeurigere of relevante pagina. Dit is vooral nuttig wanneer de oorspronkelijke inhoud is verplaatst of verwijderd en een alternatieve pagina beschikbaar is.
  3. 404 of 410 Reactiecode: Configureer de server om een 404 of 410 reactiecode terug te geven voor niet-bestaande pagina’s. Dit vertelt zoekmachines dat de pagina niet bestaat, zodat ze niet blijven proberen deze te crawlen.

HTTP-reacties controleren

Gebruik de ‘Fetch as Googlebot’ functie in Google Search Console om te controleren of de juiste HTTP-reactie wordt gegeven. Hiermee kun je zien hoe Google jouw pagina’s crawlt en of de juiste foutcodes worden geretourneerd.

Aangepaste 404 pagina’s

Als je 404-fouten retourneert, overweeg dan om een aangepaste 404-pagina te maken om gebruikers te helpen navigeren naar andere nuttige delen van je site. Een goed ontworpen 404-pagina kan de ervaring van je gebruikers verbeteren en hen helpen snel te vinden wat ze zoeken. Voeg links toe naar populaire of recent toegevoegde inhoud, evenals een zoekbalk om hen te helpen snel te navigeren.

Voorbeeld

Laten we een voorbeeld nemen om de oplossing van soft 404-fouten te illustreren. Stel dat je een URL hebt die een productpagina zou moeten zijn, maar het product bestaat niet meer. In plaats van een standaard 404-fout, geeft de server een 200-reactie terug met een bericht dat het product niet beschikbaar is. Dit is een soft 404. In plaats daarvan zou je een 404-fout moeten retourneren of de gebruiker doorsturen naar een vergelijkbare productpagina.

Hier is hoe je deze situatie kunt oplossen:

  1. Inhoud Controle: Controleer of de URL inderdaad een niet-bestaande pagina is en niet een tijdelijke fout.
  2. 301 Redirect: Stel een 301-redirect in naar een vergelijkbare productpagina of een algemene categoriepagina.
  3. 404 Reactiecode: Configureer de server om een 404-reactiecode te retourneren als de pagina echt niet bestaat.

Samenvatting van Acties

ActieBeschrijvingVoorbeeld
Correcte InhoudControleer en corrigeer de inhoud van de pagina zodat deze relevant en up-to-date is.Productpagina herstellen met actuele informatie.
301 RedirectVerwijs de URL naar een alternatieve pagina die wel bestaat en relevant is.Redirect naar een vergelijkbare productpagina.
404 ReactiecodeConfigureer de server om een 404-reactie te geven als de pagina niet bestaat.Server configureren om een 404 terug te geven.

Conclusie

Het correct afhandelen van soft 404-fouten kan de SEO van je site aanzienlijk verbeteren en een betere gebruikerservaring bieden. Gebruik Google Search Console om deze fouten te identificeren en los ze op door de juiste HTTP-reactiecodes te configureren en waar nodig redirects te implementeren.

Veelgestelde vragen over Soft 404

Wat is een soft 404-fout?

Een soft 404-fout treedt op wanneer een webserver een “200 OK” reactiecode teruggeeft voor een niet-bestaande pagina.

Waarom zijn soft 404-fouten slecht voor SEO?

Ze kunnen de crawl-efficiëntie van zoekmachines beperken, waardoor unieke inhoud mogelijk niet wordt geïndexeerd.

Hoe kan ik soft 404-fouten oplossen?

Controleer de inhoud van de URL, implementeer 301-redirects waar nodig, of configureer de server om een 404 of 410 reactiecode terug te geven.

Wat is het verschil tussen een harde en een zachte 404?

Een harde 404 geeft een juiste “404 Not Found” foutcode terug, terwijl een zachte 404 een “200 OK” reactiecode teruggeeft voor een niet-bestaande pagina.

Kunnen aangepaste 404-pagina’s de gebruikerservaring verbeteren?

Ja, aangepaste 404-pagina’s kunnen gebruikers helpen andere nuttige delen van je site te vinden.

Samenwerken?

Klaar om samen het maximale uit jouw organisatie te halen? Neem contact met ons op! 

  • Samen online succes behalen
  • Ontvang vrijblijvend persoonlijk en professioneel advies
  • Meer dan 20 jaar online ervaring

 

Comaxx neemt je privacy serieus, dus we gebruiken jouw persoonsgegevens alleen voor administratieve doeleinden en om de producten en services te leveren die je bij ons opvraagt. Uitschrijven kan op elk gewenst moment. Zie hier het volledige cookie- en privacybeleid.