Het belang van effectieve prompts in AI-workshops

In dit blog, gebaseerd op een podcast-interview met onze collega Edwin Vlems, gaan we dieper in op de kunst van het schrijven van effectieve prompts voor chatbots. Tijdens zijn AI-workshops leert Edwin deelnemers hoe ze betere prompts voor ChatGPT en CoPilot kunnen schrijven om optimaal gebruik te maken van de mogelijkheden van kunstmatige intelligentie (AI).

Wat is een prompt?

Edwin Vlems

Een prompt is een commando dat je geeft aan een chatbot om een specifieke taak uit te voeren. Het is de manier waarop je de chatbot vertelt wat hij voor jou moet doen. Het schrijven van een effectieve prompt is essentieel voor het verkrijgen van nuttige en relevante antwoorden van de AI.

Edwin Vlems legt uit: “Bij prompten is het eigenlijk het commando dat je geeft aan een chatbot, dus dat je ChatGPT vertelt wat hij voor jou moet doen. Ik probeer dat met een stukje expertise, bijvoorbeeld: geef ChatGPT een rol van ‘je bent nu de grootste expert op het gebied van HR’.”

De rol van prompts in AI

Het schrijven van goede prompts is cruciaal omdat de kwaliteit van de output van een chatbot direct afhangt van de input die het ontvangt. Een goed geformuleerde prompt kan het verschil maken tussen een nuttig antwoord en een irrelevant of onduidelijk resultaat. Edwin laat dit de deelnemers van de workshop meteen uitproberen: “Wat ik zelf altijd belangrijk vind is om zo snel mogelijk in te zoomen op de praktijk. Je kunt heel lange wollige verhalen over AI vertellen, maar mensen willen gewoon weten hoe het werkt en hoe ze het beter kunnen gebruiken.”

Tijdens zijn workshops deelt Edwin verschillende tips en trucs voor het schrijven van effectieve prompts. Een van de belangrijkste adviezen is om de chatbot een specifieke rol te geven. Dit helpt de AI om context te begrijpen en relevantere antwoorden te geven.: “Geef ChatGPT een rol van ‘je bent nu de grootste expert op het gebied van HR’. Dat is een van de tips, zo heb je heel veel tips. Ik wil vrij snel dat ze ook aan het oefenen gaan.”

Praktische oefeningen

Edwin benadrukt het belang van praktijkervaring bij het leren schrijven van prompts. Tijdens de workshops krijgen deelnemers de kans om zelf prompts te schrijven en te testen. Dit hands-on gedeelte van de sessie helpt hen om de theorie direct toe te passen en te zien hoe kleine aanpassingen in de prompt grote verschillen kunnen maken in de output: “Ik heb een spiekbriefje dat mijn collega Maud voor mij heeft gemaakt met alle tips, en dat plak ik dan in beeld en dan moeten ze zelf aan de slag.”

Een ander belangrijk aspect dat Edwin behandelt tijdens zijn workshops is het belang van beleefdheid en menselijke interactie bij het werken met chatbots. Hij legt uit dat een chatbot beter reageert op beleefde en menselijke prompts, wat leidt tot betere resultaten: “Als je zegt tegen een chatbot ‘haal diep adem’, dan krijg je blijkbaar een beter antwoord. Dat klinkt voor mensen heel raar, maar het heeft ermee te maken dat een chatbot alles weet van mensen en weet waar mensen door gemotiveerd worden.”

Veel gestelde vragen over prompting

Wat is een prompt?

Een prompt is een commando dat je geeft aan een chatbot om een specifieke taak uit te voeren.

Waarom zijn effectieve prompts belangrijk?

Effectieve prompts zijn belangrijk omdat de kwaliteit van de output van een chatbot direct afhangt van de input die het ontvangt.

Wat zijn enkele tips voor het schrijven van effectieve prompts?

Een van de belangrijkste tips is om de chatbot een specifieke rol te geven, zoals ‘je bent nu de grootste expert op het gebied van HR’.

Hoe kun je het beste leren om goede prompts te schrijven?

De beste manier om te leren is door praktijkervaring. Tijdens de workshops van Edwin Vlems krijgen deelnemers de kans om zelf prompts te schrijven en te testen.

Samenwerken?

Klaar om samen het maximale uit jouw organisatie te halen? Neem contact met ons op! 

  • Samen online succes behalen
  • Ontvang vrijblijvend persoonlijk en professioneel advies
  • Meer dan 20 jaar online ervaring

 

Comaxx neemt je privacy serieus, dus we gebruiken jouw persoonsgegevens alleen voor administratieve doeleinden en om de producten en services te leveren die je bij ons opvraagt. Uitschrijven kan op elk gewenst moment. Zie hier het volledige cookie- en privacybeleid.

Wij realiseerden extra online groei voor: