Wat is Crawl Budget en waarom is het belangrijk?

Heb je een website of webshop dan is het begrip “crawl budget” essentieel voor het begrijpen van hoe zoekmachines zoals Google websites indexeren. Een effectief gebruik van je crawl budget kan de zichtbaarheid van je website in zoekresultaten aanzienlijk verbeteren. Crawl budget: wat het is, hoe het werkt, en hoe je het kunt optimaliseren.

Wat is Crawl Budget?

Crawl budget verwijst naar het aantal pagina’s dat een zoekmachine-crawler zoals Googlebot op jouw website kan en wil crawlen binnen een bepaalde tijd. Het concept bestaat uit twee hoofdelementen: crawl rate limit en crawl demand.

Crawl rate limit is de maximale snelheid waarmee Googlebot jouw website kan crawlen zonder de server te overbelasten. Dit wordt beïnvloed door de snelheid en responsiviteit van je server. Als je website snel reageert op verzoeken, kan Googlebot meer pagina’s crawlen.

Crawl Demand

Crawl demand wordt bepaald door de populariteit van je pagina’s en de mate van vernieuwing van de content. Veel bezochte pagina’s en pagina’s die vaak worden bijgewerkt, hebben een hogere crawl demand.

Waarom is Crawl Budget belangrijk?

Het optimaal beheren van je crawl budget is cruciaal omdat het direct van invloed is op hoe snel en effectief je website wordt geïndexeerd. Hier zijn enkele redenen waarom crawl budget belangrijk is:

  • Snellere Indexering: Als Googlebot efficiënter kan crawlen, worden nieuwe en bijgewerkte content sneller geïndexeerd.
  • Verbeterde SEO: Regelmatig gecrawlde pagina’s worden vaker bijgewerkt in de zoekresultaten, wat kan leiden tot hogere rankings.
  • Serverbelasting: Een goed beheerd crawl budget zorgt ervoor dat je server niet overbelast raakt door overmatige crawlverzoeken.

Factoren die het Crawl Budget beïnvloeden

Verschillende factoren kunnen invloed hebben op hoe Googlebot je crawl budget gebruikt. Hier zijn enkele van de belangrijkste factoren:

Site structuur

Een duidelijke en logische site-structuur helpt zoekmachines om je website efficiënter te crawlen. Gebruik van een XML-sitemap en interne links kan hierbij helpen.

Serverprestatie

Snelle laadtijden en een betrouwbare server verbeteren de crawl rate limit. Zorg ervoor dat je website snel reageert op verzoeken om een hogere crawlsnelheid te bevorderen.

Duplicate content

Duplicate content kan het crawl budget verspillen. Vermijd dubbele pagina’s en gebruik canonieke tags om Google te helpen de juiste versie van een pagina te identificeren.

Pagina’s van lage kwaliteit of pagina’s met weinig content kunnen het crawl budget negatief beïnvloeden. Zorg ervoor dat alle pagina’s waardevolle en unieke content bevatten.

Hoe optimaliseer je je Crawl Budget?

Het optimaliseren van je crawl budget kan helpen om je website efficiënter en effectiever door zoekmachines te laten indexeren. Hier zijn enkele strategieën om je crawl budget te optimaliseren:

1. XML Sitemap gebruiken

Een XML-sitemap helpt zoekmachines bij het vinden en crawlen van belangrijke pagina’s op je website. Zorg ervoor dat je sitemap up-to-date is en alleen relevante pagina’s bevat.

2. Robots.txt configureren

Gebruik het robots.txt-bestand om zoekmachines te vertellen welke delen van je website ze wel of niet mogen crawlen. Hiermee kun je voorkomen dat ze waardevol crawl budget verspillen aan onbelangrijke pagina’s.

Een goede interne linkstructuur helpt zoekmachines om je website beter te begrijpen en efficiënter te crawlen. Zorg voor relevante en contextuele links tussen pagina’s.

4. Pagina’s met Lage waarde noindexen

Pagina’s die weinig waarde toevoegen of duplicate content bevatten, kunnen worden gemarkeerd met een “noindex”-tag om te voorkomen dat zoekmachines ze crawlen en indexeren.

5. Serverprestaties verbeteren

Optimaliseer je serverprestaties om snelle laadtijden en een betrouwbare service te garanderen. Dit kan de crawl rate limit verhogen.

6. Duplicate content vermijden

Voorkom duplicate content door canonieke tags te gebruiken en ervoor te zorgen dat elke pagina unieke content bevat.

Broken links kunnen het crawl budget verspillen. Gebruik tools om broken links te identificeren en te herstellen.

8. Paginakwaliteit verbeteren

Zorg ervoor dat alle pagina’s op je website hoogwaardige, waardevolle content bevatten. Dit kan de crawl demand verhogen en ervoor zorgen dat Googlebot vaker terugkomt.

9. Crawl statistieken monitoren

Gebruik Google Search Console om crawlstatistieken te monitoren en eventuele problemen te identificeren. Dit kan helpen om je crawl budget beter te beheren.

Voorbeeld crawlstatistieken Google Search Console

Voorbeelden van Crawl Budget optimalisatie

Voorbeeld 1: Grote E-commerce site

Een grote e-commerce site met duizenden producten kan het crawl budget optimaliseren door alleen belangrijke productpagina’s in de XML-sitemap op te nemen en filters en zoekresultaatpagina’s uit te sluiten via robots.txt.

Voorbeeld 2: Blogsite met regelmatige updates

Een blogsite die regelmatig nieuwe artikelen publiceert, kan het crawl budget optimaliseren door oude, niet-relevante artikelen te noindexen en een goede interne linkstructuur te handhaven.

Veel voorkomende fouten bij Crawl Budget management

Een goede interne linkstructuur helpt zoekmachines om je website beter te begrijpen en efficiënter te crawlen. Zorg voor relevante en contextuele links tussen pagina’s.

Te veel pagina’s in robots.txt uitsluiten

Hoewel het belangrijk is om bepaalde pagina’s uit te sluiten, kan het te veel uitsluiten leiden tot gemiste kansen voor indexering. Zorg voor een balans.

Gebrek aan interne links kan ervoor zorgen dat bepaalde pagina’s niet worden gecrawld of geïndexeerd. Zorg voor een goed doordachte interne linkstrategie.

Langzame serverprestatie

Een trage server kan de crawl rate limit negatief beïnvloeden. Investeer in goede hosting en optimaliseer je serverconfiguratie.

Veelgestelde vragen over Crawl Budget

Wat is een crawl budget?

Crawl budget is het aantal pagina’s dat een zoekmachine-crawler zoals Googlebot op jouw website kan en wil crawlen binnen een bepaalde tijd.

Waarom is crawl budget belangrijk?

Een goed beheerd crawl budget zorgt voor snellere indexering van je content, wat kan leiden tot hogere zoekmachineresultaten en betere serverprestaties.

Hoe kan ik mijn crawl budget optimaliseren?

Gebruik een XML-sitemap, configureer je robots.txt, verbeter interne links, noindex lage waarde pagina’s, verbeter serverprestaties, en vermijd duplicate content.

Wat is het verschil tussen crawl rate limit en crawl demand?

Crawl rate limit is de maximale snelheid waarmee Googlebot jouw website kan crawlen zonder de server te overbelasten, terwijl crawl demand wordt bepaald door de populariteit en update-frequentie van je pagina’s.

Hoe kan ik mijn crawlstatistieken monitoren?

Gebruik Google Search Console om crawlstatistieken te monitoren en eventuele problemen te identificeren.

Samenwerken?

Klaar om samen het maximale uit jouw organisatie te halen? Neem contact met ons op! 

  • Samen online succes behalen
  • Ontvang vrijblijvend persoonlijk en professioneel advies
  • Meer dan 20 jaar online ervaring

 

Comaxx neemt je privacy serieus, dus we gebruiken jouw persoonsgegevens alleen voor administratieve doeleinden en om de producten en services te leveren die je bij ons opvraagt. Uitschrijven kan op elk gewenst moment. Zie hier het volledige cookie- en privacybeleid.