De fanstrategie: merkambassadeurs voor jouw bedrijf

  • Patrick Chen

Loyale klanten zijn natuurlijk waar elk bedrijf naar streeft. Als zij niet alleen loyaal zijn, maar jouw merk aanbevelen voor anderen, worden ze merkambassadeurs. Dit is zeer bevorderlijk voor jouw merk, dus is het heel interessant om hier als bedrijf op in te spelen. Hiervoor kun je een fanstrategie inzetten. Een fanstrategie is bedoeld om van je tevreden klanten ook echt fans te gaan maken die jouw merk actief aanbevelen aan anderen. Omdat er niet één manier is om een fanstrategie in te zetten of om hierop in te spelen, geven we je in deze blog een aantal praktische voorbeelden hoe jij fans kunt maken van jouw klanten.


Hoe maak je van een tevreden klant een merkambassadeur? 

Het verkrijgen van merkambassadeurs begint uiteraard bij het leveren van een goed product of een goede service. Als het product of de service niet in orde is, zul je per definitie geen tevreden klanten hebben. Maar hoe zorg je er dan voor dat je tevreden klanten ook echt merkambassadeurs worden? Zoals we eerder in deze blog hebben verteld beveelt een merkambassadeur het product of dienst actief aan bij anderen, bijvoorbeeld door middel van reviews. Denk er maar eens over na. Wanneer heb jij voor het laatst een review achter gelaten? Dit was waarschijnlijk omdat iets je zeer slecht of zeer goed bevallen is. In het laatste geval zullen je verwachtingen waarschijnlijk overtroffen zijn. Dit is hét middel om van tevreden klanten fans te maken. Maar hoe overtref je nu de verwachtingen van je klant?  

De fanstrategie inzetten

Er zijn verschillende manieren om de verwachtingen van je klanten te overtreffen. Hieronder geven we een aantal praktische voorbeelden waar je direct mee aan de slag kunt om de kans te vergroten dat jouw klanten merkambassadeurs gaan worden.  

Gratis iets weggeven

Ondanks het feit dat iets gratis weggeven niet direct bijdraagt aan meer winst voor je bedrijf, draagt het er indirect wel aan bij dat je je klanten op een laagdrempelige manier kunt verrassen. Hoe klein dit ook is, je klant weet zo dat je aan ze denkt. Momenten waarop je dit kan inzetten, zijn bijvoorbeeld de verjaardag van de klant, kerstmis of andere belangrijke momenten in het leven van jouw klant. Zo hebben wij ooit onze klanten verrast met een leuk kerstgeschenk.  

Ons kertsgeschenk aan klanten

Laat van je horen

Contact met je klanten is enorm belangrijk, zeker in de B2B sector. Je kunt de fanstrategie hier toepassen door een stapje extra te zetten. Neem bijvoorbeeld uit jezelf contact op met je klanten om te vragen hoe het gaat en om te kijken of je nog ergens bij kunt helpen. Een andere mogelijkheid is om van je te laten horen op speciale momenten in het leven van de klant. Ongetwijfeld krijg je in de communicatie met je klant een aantal belangrijke dagen of momenten mee. Laat deze dan niet onopgemerkt voorbij gaan. Coolblue doet dit bijvoorbeeld erg leuk met kaartjes op speciale momenten in het leven van hun klanten.

Bron: Coolblue.
Kaartje van Coolblue naar een van hun klanten die een marathon gaat lopen.

Communicatie is key

Het inzetten van de fanstrategie kan niet alleen maar door gratis dingen weg te geven of fysiek dingen te leveren, maar ook door middel van slim communiceren kun je de verwachtingen van je klant overtreffen. “Under promise, over deliver” is een bekende uitspraak die perfect beschrijft hoe je slim communiceren ook voor de fanstrategie in kunt zetten. Beloof je bijvoorbeeld aan een klant dat je een opdracht over een week af hebt en je levert het resultaat ook precies een week later op, dan zal de klant uiteraard tevreden zijn. Je hebt je immers aan je afspraak gehouden. Beloof je de klant echter dat je precies dezelfde opdracht over twee weken oplevert en je levert het resultaat al na een week, dan zul je de verwachtingen overtreffen. De opdracht is in dit geval sneller af dan beloofd. Dit betekent niet dat je steevast moet gaan liegen tegen je klanten over hoeveel tijd een opdracht kost, maar af en toe even slim communiceren met de gedachte “under promise, over deliver” kan er wel voor zorgen dat klanten sneller merkambassadeurs worden!  

Het begint intern 

De fanstrategie inzetten naar buiten toe aan de hand van bovenstaande voorbeelden is natuurlijk erg belangrijk. Het begint echter binnen je eigen bedrijf. Als medewerkers geen fan zijn van het bedrijf, dan gaat de fanstrategie voor klanten ook minder goed werken. Medewerkers moeten bereid zijn om net dat stapje extra te zetten voor het bedrijf en voor de klanten. Bovendien moeten ze enthousiasme uit kunnen stralen. Begin daarom intern. Kijk naar de werkomgeving en de voorzieningen, ga met je medewerkers in gesprek en zorg dat zij de eerste fans zijn van je merk. Alleen dan kun je ervoor zorgen dat je nog meer fans gaat genereren buiten het bedrijf. 

Wil jij na het lezen van deze blog ook starten met het inzetten van een fanstrategie om merkambassadeurs te winnen voor je bedrijf, maar weet je nog niet zo goed hoe je moet starten? Neem dan contact met ons op en wij helpen je op weg! 

Samenwerken?

Klaar om samen het maximale uit jouw organisatie te halen? Neem contact met ons op! 

  • Samen online succes behalen
  • Ontvang vrijblijvend persoonlijk en professioneel advies
  • Meer dan 20 jaar online ervaring

 

Comaxx neemt je privacy serieus, dus we gebruiken jouw persoonsgegevens alleen voor administratieve doeleinden en om de producten en services te leveren die je bij ons opvraagt. Uitschrijven kan op elk gewenst moment. Zie hier het volledige cookie- en privacybeleid.

Wij realiseerden
extra online groei voor: